نقشه سایت|صفحه اصلی|تماس با ما|نظرسنجی
سال ۱۴۰۲؛ سال «مهار تورم و رشد تولید»
دوشنبه ١٦ مهر ١٤٠٣
صفحه اصلی > صفحه اصلی > Hide Menu > اردبیل در یک نگاه > گردشگری و دیدنی های استان > رودها و دریاچه ها 
رودها و دریاچه ها

-  رودخانه ارس  2- رودخانه بالخلی 3- رودخانه قره سو 4- رودخانه خیاو 5- رودخانه هروآباد

1-  رودخانه ارس:
ارس مهمترین و پرآب ترین رودخانه شمالی ایران در منطقه آذربایجان است که از غرب جلفا تا اصلاندوز مغان (استان اردبیل) در طول نوار مرزی ایران و جمهوری آذربایجان جریان دارد.

2-  رودخانه بالخلی:
بالخلی از جمله رودخانه های دائمی استان می باشد که از گردنه بالخلی «جنوب غربی شهر نیر» حدفاصل دو رشته بزقوش و سبلان سرچشمه می گیرد، سرشاخه های مهمی نظیر برجلوچای، سقزچی چای، آغلاغان، جوراب چای، درویش چای، لاطران چای و.... در مسیر به این رودخانه پیوسته و آن را پرآب می سازند.

3-  رودخانه قره سو:
رودخانه قره سو از رشته کوه های تالش (باغرو) در شرق اردبیل سرچشمه می گیرد و در مسیر خود ضمن عبور از دشت اردبیل آبهای جاری این قسمت از جمله بالخلی چای را جمع آوری مینماید. این رودخانه دامنه های شمالی توده سبلان را دور زده و در شمال غرب شهر مشکین شهر در محل کوجنق آب رودخانه اهر چای را نیز دریافت کرده و سپس با یک انحراف قائم به سمت شمال جریان می یابد و نام درود (دره رود) می گیرد

4-  رودخانه خیاو:
خیوچای یا خیاوچای از سرشاخه های مهم رودخانه قره سو در شهرستان مشکین شهر است. این رودخانه از ارتفاعات هزار میخ، آیی قاری، دلی آلی، جنوار داغی سرچشمه می گیرد و سرتاسر دره موئیل را طی نموده و به قره سو می ریزد. این رودخانه مهم ترین زیستگاه ماهی قزل آلای خال قرمز در استان اردبیل می باشد.

5-  رودخانه هرودآباد:
هروچای در شهرستان های خلخال و کوثر که جنوبی ترین شهرستان های استان اردبیل محسوب می شوند، جریان دارد. این ناحیه وسیع توسط چندین روخانه بزرگ و کوچک زه کشی شده و تمامی آبهای سطحی آن از طریق قزل اوزن و سفیدرود به دریای خزر می ریزد. بزرگترین شبکه زه کشی در منطقه خلخال رود بزرگی است که از سه رود هروچای، آرپاچای و سنگور چای تشکیل شده است. هروچای از ارتفاعات جنوب شهر خلخال سرچشمه گرفته و بسوی شمال می رود. آرپاچای تقرباً در همان امتداد ولی در جهت مخالف از شمال به جنوب جاری است. هر دو رود در پایین دست به هم پیوسته و جریان به سمت غرب منحرف شده و ارتفاعات مابین خلخال و گیوی را با دره تنگ و عمیقی بریده و به شهر گیوی می رسد. در این منطقه این رود به نام گیوی چای معروف است.


دریاچه ها

1-دریاچه نئور:

دریاجه نئور در فاصله 42 كیلومتری جنوب شرقی اردبیل در ارتفاع 2480 متری از سطح دریا قرار دارد.این منطقه از نظر تقسیمات سیاسی-اداری از محدوده جنوبی به مركزیت بودالالو از توابع بخش هیر شهرستان اردبیل می باشد.حوزه آبخیز دریاچه نئور 4062 هكتار وسعت دارد.پیرامون حوضه آبریز حدود12 قله در محدوده ارتفاعی2570الی3222 متر از سطح دریا وجود دارد.دریاچه نئور كه با متوسط257هكتار مساحت بزرگترین دریاچه آب شیرین استان می باشد.

چشمه های منطقه نئور:گور بلاغی،شبلو بلاغی،گول بلاغی،قاشقا بلاغی،پیالا گوزه، قورما چوخور بلاغی،دیری بلاغی، پاسگاه بلاغی، قوتور بلاغی، حسین بلاغی، اوبا بلاغی، اسدخان یوردونون بلاغی، سید یوردونون بلاغی، قالا گوزه سی، فرخ یوردونون بلاغی


2- دریاچه شورابیل:

 دریاچه شورابیل به صورت یك حوضه بسته رسوبی در یك ناودیس نا متقارن كم عمق دركوهپایه های جنوب شهر اردبیل(رسوبات نئوژن) به وسعت 170 هكتار در محدوده شهر اردبیل واقع شده است.ارتفاع  دریاچه از سطح دریا 1365 متر می باشد و نسبت به شهر اردبیل در بلندی قرار گرفته است.گنجایش آب دریاچه شورابیل در رقوم ماكزیمم چهارده میلیون متر مكعب برآورد و حداكثر عمق آن در این وضعیت 10 متر تعین شده است.

در یاچه ها و تالاب های استان اردبیل:دریاچه پشت سد خاكی پیر آلفیر، دریاچه پشت سد خاكی آلوچه، دریاچه پشت سد خاكی بیله درق، دریاچه پشت سد خاكی اسب مرز، تالاب شورابیل، تالاب نئور، دریاچه مخزنی كمی آباد، دریاچه مخزنی اسكی شهر،دریاچه مخزنی نوشهر، دریاچه مخزنی شیخ احمد، دریاچه مخزنی گلمغان، دریاچه مخزنی شور گل، دریاچه مخزنی یامچلو، دریاچه مخزنی طاووس گولی، دریاچه مخزنی سبلان، دریاچه مخزنی نیلق، دریاچه مخزنی قره قشلاق، دریاچه مخزنی قوزلو


3- دریاچه قله سبلان:

این دریاچه بیضی شکل بوده ودر ارتفاع 4811 متری در قله كوه سبلان قرار گرفته است و اندازه قطر بزرگ آن با جهت شرقی – غربی حدود 180 متر و قطر کوچک حدود 80 متر طول و وسعت دریاچه بالغ بر 12000 متر مربع است. آب آن صاف و زلال و درجه حرارت آن در ماههای گرم نیز در حد صفر است. سطح دریاچه اکثر ایام سال منجمد و پوشیده از یخ و برف می باشد و در طول سال حدود 2 الی 3 ماه (ماههای تیر، مرداد و شهریور) با توجه به شرایط اقلیمی سالانه منطقه، باز است. آب دریاچه از آبراهه خروجی چند متری به طرف ورودی شرقی جاری سپس در زمین فرو می رود.
با این که اکثر ماههای سال سطح دریاچه یخبندان و شرایط زیستی به حداقل تقلیل می یابد با این حال در تابستان بالاخص مرداد ماه چنانچه از ارتفاعات (تیغه ها) مشرف به دریاچه، به آب نظاره کنید دریاچه سبز رنگ به نظر می رد که حاکی از رشد جلبک های سبز – آبی در آن می باشد. علاوه بر جلبک های سبز – آبی(1) که بیشتر از گروه کلروفیسه ها(2) و سیانوفیسه ها(3) هستند جانورانی از سخت پوستان(4) که به زیر رده استراکودا(5) تعلق دارند در جمعیت بسیار بالا در دریاچه زیست می نمایند. دهانه قیفی شکل آتشفشان در حال حاضر به صورت دریاچه بسیار زیبائی درآمده است که در نوع خود کم نظیر و از پدیده های نادر طبیعی می باشد. آب این دریاچه از جمع شدن تدریجی آبهای حاصل از ذوب برف و یخچالها و نزولات جوی تأمین می شود.

 

تمامی حقوق این وب سایت محفوظ و متعلق به استانداری استان اردبیل می باشد. تاریخ آخرین به روز رسانی:دوشنبه ١٦ مهر ١٤٠٣