سال ۱۴۰۲؛ سال «مهار تورم و رشد تولید»
معرفی شهرستان

 

بسمـه تعـالی

شناسنامه سیاسی ، اجتماعی ،اقتصادی و.....شهرستان انگوت

فصل اوّل: ویژگی های جغرافیایی:

1- موقعیّت نسبی و وسعت: شهرستان انگوت به مساحت تقریبی 1270 کیلومتر مربّع  از شمال با شهرستان های بیله سوار و پارس آباد، از جنوب با شهرستان مشگین شهر، از غرب با شهرستان های استان آذربایجان شرقی (کیبر وهوراند)و از شرق با بخش مرکزی شهرستان گرمی همسایه می باشد. و از نقطه نظر جغرافیایی ریاضی بین مدار 38 درجه و 50 دقیقه الی 39 درجه و 14 دقیقه عرض شمالی و نصف النهار 47 درجه و 30 دقیقه الی 47 درجه و 58 دقیقه طول شرقی واقع می باشد.

2-توپو گرافی و زمین شناسی: شهرستان انگوت در جنوب ارتفاعات صلوات داغ واقع شده و کوه های قره داغ شهرستان کلیبر در غرب این منطقه قرار گرفته است. سطح این منطقه توسّط رودخانه ی قره سو و شعبات آن بریده شده و ناهمواری های موجود حاصل عمل فرسایش در طول سالیان متمادی می باشد. ارتفاع قابل توجّهی در سطح منطقه وجود نداشته و حدّاکثر ارتفاع نقاط مرتفع داخل منطقه از یک هزار متر تجاوز نمی کند.

3- اوضاع اقلیمی: نوع اقلیم منطقه نیمه خشک می باشد، میانگین حدّاکثر درجه حرارت هوا در گرمترین ماه سال حدود 32 درجه سانتیگراد و میانگین حداقل درجه حرارت در سردترین ماه سال حدود 8 درجه سانتیگراد، متوسّط درجه حرارت سالانه نیز حدود 3/10 درجه سلییوس می باشد. میانگین بارش سالانه در حدود 360 میلی متر می باشد. منشاء بارش های منطقه توده هوای مرطوب غربی است که از طریق ترکیه و دریای سیاه به منطقه می رسند. متوسط رطوبت نسبی سالانه در حدود 84-64 درصد می باشد. از بادهای این منطقه می توان به بادهای موسمی فصلی، گرمیج و خزری اشاره نمود.

4-منابع آب: در محدوده شهرستان سه رودخانه دایمی به نام های  دره رود، سامبور چای، دومولی چای  جریان دارد که از دامنه ی ارتفاعات سبلان، تالش و کوه های اطراف منطقه سرچشمه می گیرند. همچنین در این محدوده دو سد در حال ساخت می باشد که عبارتند از: سد عمارت بر روی رودخانه ی دره رود و سد تازه کند بر روی رودخانه ی سامبور.

محدوده ی شهرستان به لحاظ واقع شدن در دامنه ارتفاعات سبلان و سرازیر شدن چشمه های متعدد از سفره های آب زیرزمینی غنی و برخوردار می باشد ، بطوری که وجود 27 چشمه 25 حلقه قنات و چندین حلقه چاه مویّد این مطلب می باشد.

5-نوع خاک: خاک منطقه از نوع رس می باشد.

6-پوشش گیاهی: پوشش گیاهی منطقه از درختچه هایی مانند گون و اقاقیا و ... می باشد.

 

فصل دوّم: ویژگی های انسانی و اقتصادی:

1-ویژگی های جمعیّت: شهرستان انگوت بر اساس نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال 1395 دارای 22892 نفر جمعیّت بوده است که از این تعداد 20247 نفر در روستاها و  2645 نفر در شهر تازه کند انگوت  سکونت داشته است. لازم به ذکر است طبق آمار سال 1385، جمعیّت شهر مذکور 1817 نفر بود که رشد حدود پنجاه درصدی را در ده سال اخیر طی نموده است. بدین ترتیب با توجّه به توسعه ی مرکز شهر و مهاجرت معکوس با رشد و افزایش جمعیّت روبرو بوده ایم، جمعیّت شهرستان از بافت قومی و فرهنگی واحدی برخوردار بوده و اهالی در قالب 186 آبادی و یک شهر زندگی می نمایند.

2-ویژگی های فرهنگی:

- دین: کلیّه ی ساکنان شهرستان مقیّد به دین مبین اسلام هستند.

- مذهب: مذهب تمامی ساکنان شهرستان انگوت شیعه اثنی عشری می باشد.

- قومیّت: از نظر نژادی ساکنان شهرستان انگوت از نژاد آریایی و شاخه ماد بوده و از نقطه نظر قومیّت جزئی از آذری ها محسوب گردیده و به زبان ترکی آذری تکلم می نمایند. به لحاظ وجود عشایر در منطقه، ساکنان محدوده ی شهرستان از 32 طایفه تشکیل یافته اند که معروفترین آن ها عبارتند از: قوجه بیگلو ، شاه علی بیگلو، گیکلو، حاجی خانلو، گبلو، هومونلو و ...

- سنّت ها و آداب و رسوم: آداب و رسوم اهالی انگوت با رسوم مردم استان و منطقه آذربایجان یکسان می باشد و بعضاً با تغییراتی جزئی دنبال می شود.

3-ویژگی های اقتصادی: معیشت اغلب اهالی از طریق دامداری و کشاورزی و صنایع دستی و به مقدار کمی از واحدها و کارگاه های تولیدی و صنعتی موجود تامین می گردد. سهم بخش کشاورزی در تامین معیشت مردم 50 درصد، دامداری 30 درصد و خدمات و صنایع تولیدی 20 درصد می باشد.

-کشاورزی: 65100 هکتار در محدوده ی شهرستان زمین زراعی موجود است  از کلّ اراضی زراعی شهرستان انگوت 11000 هکتاررا زمین های آبی و 54100 هکتار را زمینهای دیم شامل می شود. عمده ترین محصول زراعی منطقه گندم می باشد که سالانه بیش از 000/20 تن گندم مازاد بر مصرف زارعین تولید و به سیلوهای کشور تحویل داده می شود. از دیگر محصولات کشاورزی در       محدوده ی شهرستان می توان به جو، حبوبات، صیفی جات، جالیز، برنج، پنبه، و انواع باغات میوه از جمله انار، انجیل، سیب، هلو، گیلاس، گردو، آلو، زرد آلو و ... اشاره کرد. شایان ذکر است برنج در 1000 هکتار زمین در ساحل دره رود کشت می شود و یکی از دلایل اصلی مهاجرت معکوس به این منطقه می باشد.

-دامداری: محدوده ی شهرستان دارای 22 واحد پرواربندی گاو و گوساله 4 واحد مرغداری تعداد 7 واحد زنبور داری و 6 مورد پرورش ماهی می باشد.

-صنعت و معدن: در محدوده ی شهرستان 7 واحد تولید شن و ماسه و دانه بندی و سنگ شکن، 2 واحد کارخانه تولید آسفالت، 3 واحد تولید فرآورده های لبنی، 2 کارگاه برنجکوبی، 1 واحد تولیدی بذر مادر گندم، بیش از 15 کارگاه تولیدی پنیر و شیرپزی سنتی، 10 واحد بلوک زنی و تولید تیرچه و 1 واحد کوره آجرپزی فعالیت می نماید.

-معدن: در پنج نقطه ی محدوده ی شهرستان معدن سنگ لاشه (روستاهای دیکداش ، دومولا، حسین خانلو، سروآغاجی، لکرآباد، عباسعلیلو و همچنین در رودخانه های سامبور و قره خانبیگلو معدن شن و ماسه وجود داشته و معدن سیمان نیز در روستای لاچین دره سی، آغ تپه و مردان شناسایی و مطالعه شده است،

-خدمات: اداراتی مانند بخشداری، آموزش و پرورش، کمیته امداد، بهزیستی، آب و فاضلاب شهری، شرکت گاز، اداره برق، ثبت احوال، دادگستری، اداره امور مالیاتی، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، جهاد کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، دانشگاه پیام نور، تربیت بدنی، کتابخانه عمومی، شهرداری و ... به مردم خدمات رسانی می کنند.

-گردشگری: اکثر مناطق روستایی شهرستان جذابیّت گردشگری دارند که در این میان، روستاهای زاویه سنگ  و دومولا به عنوان روستاهای هدف گردشگری انتخاب شده اند، ضمناً قلعه های باستانی قیزقلعه سی، اوغلان قلعه سی، آبشار دومولا و قلعه گندیمن از مناطق گردشگری شهرستان می باشد.

-خدمات بانک و بیمه: در محدوده ی شهرستان 3 واحد بانکی (شعبه ی بانک ملّی و شعبه ی بانک کشاورزی)، نمایندگی بیمه ایران و صندوق بیمه محصولات کشاورزی و دامداری و بیش از 10مورد پست بانک فعّالیّت و خدمات ارایه می نمایند.

فصل سوم: ویژگی های تاریخی و سیاسی:

1-جغرافیای تاریخی:

شهرستان انگوت از قدیمی ترین مناطق کشور می باشد که قسمت جنوبی منطقه مغان را تشکیل می دهد، برخی از شواهد و آثار تاریخی برجای مانده نشان می دهد سکونت در این منطقه دارای قدمت چند صد ساله بوده و ریشه در تاریخ کهن آذربایجان و ایران دارند، از جمله این نقاط می توان به قلعه یلسویی و دومولا وزاویه سنگ اشاراه نمود.

2- شرایط سیاسی و امنیّتی:

از حیث سیاسی مردمان منطقه انگوت هم گام با مردمان سایر نقاط ایران اسلامی در تمامی        تجمّع های سیاسی و راهپیمایی حضور خود را در صحنه های سیاسی به نمایش می گذارند، ضمناً مردان بزرگی مانند شهید مرحمت بالازاده، شهید سرگرد خلبان ضیاء الدین ذاکر و علمایی مانند شیخ عبدالرّحیم جعفری و غیره، در این دیار به دنیا آمده اند. از لحاظ امنیّتی با اینکه در این بخش از منطقه مسئله ی خاص امنیّتی رخ نداده،

- وجه تسمیـه

نام انگوت از اسم پرنده ای که شبیه لک لک بوده و تا گذشته نه چندان دور در منطقه به صورت بومی زندگی می کرده گرفته شده است،.

با توجّه به اینکه شهر تازه کند انگوت مرکز بخش مرکزی می باشد و از مرکزیّت جغرافیایی لازم برخوردار بوده و دسترسی دیگر آبادی ها به آن با سهولت انجام می گیرد، لذا شهر مذکور که طی مصوّبه کمیسیون نامگذاری استان به نام شهر انگوت تصویب و به دفتر تقسیمات کشوری وزارت کشور جهت اقدامات بعدی ارسال و درجلسه هیأت محترم دولت نیز تصویب شده است، نام شهر انگوت به عنوان مرکز شهرستان میباشد

4-زیرساخت ها و شاخص های توسعه:

-سرانه راه های اصلی و فرعی: راه های اصلی پارس آباد به اردبیل حدود 46 کیلومتر و گرمی به اردبیل از طرف برزند حدود 30 کیلومتر و از راههای فرعی روستایی نیز حدود یکصد و بیست کیلومتر آسفالت و مابقی به صورت شوسه و خاکی می باشد.

-پوشش صدا و سیما: پوشش صدا و سیما در محدوده ی شهرستان به صورت  آنالوگ و دیجیتال قابل دریافت می باشد.

-میزان برخورداری از سرانه ی بهداشتی و درمانی، آموزشی، ورزشی، مخابرات، پست، حمل و نقل، نشریات، تأسیسات شهری، خدمات تفریحی و رفاهی:

 بهداشت و درمان: شهرستان انگوت دارای 3 واحد بهداشتی و درمانی می باشد که یکی از     آن ها در مرکز شهر به صورت شبانه روزی با واحدهای داروخانه ی عمومی، پزشک عمومی، ماما، آزمایشگاه، دندانپزشکی، تسهیلات زایمان، فوریّت پزشکی، یک دستگاه آمبولانس و 26 واحد   خانه ی بهداشت با پوشش 44 روستای اقماری و 98 روستا به صورت تیم سیّار اداره می شود، ضمناً 3 واحد مطب پزشک عمومی و یک واحد مطب مامایی و یک واحد داروخانه ی شخصی  نیز در مرکز شهرستان فعّالیّت می نمایند.

-آموزشی: در سطح شهرستان 193 واحد آموزشی در مقاطع مختلف به امر آموزش مشغول می باشند، که در مجموع 6814 دانش را پوشش می دهند. ضمناً دو واحد دانشگاهی (دانشگاه آزاد اسلامی دانشگاه پیام نور) در مرکز شهر به امر تحصیلات دانشگاهی مشغول          می باشند.

-ورزشی: شهرستان انگوت، تعداد 6 سالن ورزشی و چندین زمین ورزشی دارد و تیم والیبال آن دارای مقام های استانی در لیگ استان بوده و ورزش های رزمی و بدنسازی نیز در این منطقه برگزار می شود، در سال های جاری نیز لیگ فوتسال در شهرستان پیشنهادی با شرکت 18 تیم برگزار شده است.

-مخابرات: همه ی روستاهای شهرستان از تلفن خانگی برخوردار هستند.

-حمل و نقل: حمل و نقل بار و مسافر اکثراً از طریق آژانس های مسافربری انجام می گیرد، در محدوده ی شهرستان تعداد 8 واحد آژانس تاکسی تلفنی و یک واحد آژانس وانت بار مشغول به کار می باشند.

-نشریات: نشریات از طریق نمایندگی فروش ارائه خدمات می گردد.

-تاسیسات شهری: از ادارات و سازمانهای دولتی در مرکز شهرستان  می توان به بخشداری، شهرداری، تربیت بدنی، دادگاه عمومی، مجتمع شوراهای حل اختلاف، دادگستری، مرکز آموزش فنّی و حرفه ای، آموزش و پرورش، کتابخانه ی عمومی، مخابرات، پست، ثبت احوال، آب و فاضلاب شهری، اداره ی برق، اداره ی گاز، کانون فکری کودکان و نوجوانان، جهاد کشاورزی، امور مالیاتی، مرکز بهداشت و درمان، کمیته ی امداد، بهزیستی، داروخانه، دندان سازی، پاسگاه انتظامی، حوزه ی مقاومت بسیج، نمایندگی سازمان تبلیغات، دفترخانه ی اسناد رسمی، دفتر ازدواج،بانک های کشاورزی و ملّی، دانشگاه آزاد  اسلامی و پیام نور و ... اشاره کرد.

-خدمات تفریحی و رفاهی: دو قطعه پارک در مرکز شهر برای خدمات دهی به مردم توسّط شهرداری آماده شده که یکی از آنها مجهّز به وسایل ورزشی می باشند.

-فضاهای فرهنگی، مذهبی، زیارتی و تاریخی: از فضاهای فرهنگی و زیارتگاه ها و مراکز تاریخی محدوده شهرستان می توان به زیارتگاه زاویه سنگ و مسجدلو اشاره کرد.

-سایر پارامتر ها و شاخص های حائز اهمّیّت در بحث رشد و توسعه: داشتن موقعیّت مناسب جغرافیایی و قدمت تاریخی، بالا بودن جمعیّت و امکان توسعه ی آتی آن، داشتن مشترکات       طایفه ای و قومی روستاها و آبادی های محدوده ی شهرستان، تجارت و داد و ستد اکثر روستاها و آبادی های محدوده ی شهرستان با مرکز شهرستان ، داشتن مرکزیّت جغرافیایی و تجاری برای روستاها و آبادی های تابعه، واقع شدن در مسیر تردد اکثر روستاها و آبادی های شهرستان ، از جمله موقعیّت ویژه ی مرکز شهرستان می باشد.

همچنین وجود معادن و ذخایر عظیم آهک و مارن و سنگ های معدنی برای احداث کارخانه سیمان در کوه های منطقه و زمین های مساعد زراعی که با اتمام سدهای در حال احداث نزدیک 48000 هکتار از این مزارع دیم مسطّح و مستعد، زیر کشت خواهد رفت و با در نظر گرفتن توجّه دولت به بحث توسعه ی کشاورزی انشاءالله این شهرستان یکی از قطب های موثر در امر تولید و اشتغال و صادرات غیر نفتی خواهد بود.

 

5-ساختار تقسیماتی شهرستان

شهرستان انگوت در تابعیّت استان اردبیل با ترکیب دو بخش به نام های مرکزی و دره رود و 4 دهستان به نام های انگوت شرقی، انگوت غربی در تابعیّت بخش مرکزی، دره رد شمالی و دره رود جنوبی در تابعیّت بخش دره رود می باشد

-مرکزیّت شهرستان انگوت: شهر انگوت

-موقعیّت ریاضی: از نقطه نظر مختصات جغرافیایی ریاضی شهر انگوت (مرکز شهرستان) در مدار 47 درجه و 44 دقیقه و 42 ثانیه طول شرقی و 39 درجه و 02 دقیقه و 38 ثانیه عرض شمالی واقع می باشد .

-موقعیّت دسترسی و ذکر فاصله تا مراکز مهم مثل استان و پایتخت: فاصله ی شهر انگوت (مرکز شهرستان) با ( شهر گرمی) 37 و تا مرکز استان ( شهر اردبیل) 135 کیلومتر و فاصله تا پایتخت ( شهر تهران) 720 کیلومتر می باشد.

-جمعیّت: مرکز شهرستان انگوت براساس نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال 1395 دارای 22892 نفر جمعیّت می باشد.

-ادارات شاخص: فرمانداری شهرستان، دادگستری، آموزش و پرورش، کمیته ی امداد، ثبت احوال، فنّی و حرفه ای، جهاد کشاورزی، دانشگاه پیام نور، دانشگاه آزاد اسلامی، آب و فاضلاب شهری،  پاسگاه انتظامی، حوزه ی مقاومت بسیج سپاه، بهزیستی، شهرداری، اداره ی برق ، اداره ی گاز، مخابرات و ...

-سیمای شهری: وجود پارک ها و بلوارها و فضاهای سبز، خیابان، جدول، پیاده رو، ساختمان های اداری، ساختمان های نوساز و مقاوم سازی شده چند واحده را می توان از سیمای شهری برشمرد.

                                                                                                   

                                                                                   روابط عمومی فرمانداری شهرستان انگوت

 

تقویم
اوقات شرعی
آمار بازدید
 بازدید این صفحه : 3013
 بازدید امروز : 10
 کل بازدید : 106253
 بازدیدکنندگان آنلاين : 1
 زمان بازدید : 0.1407
تمامی حقوق این وب سایت محفوظ و متعلق به استانداری استان اردبیل می باشد
تاریخ آخرین به روز رسانی:شنبه ١٧ آذر ١٤٠٣